Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szülőföldről

 


   A szülőföld múltjának megismerése számomra kutatást biztosított, melyet tudásvágy vezetett, fonalának gombolyításával több gondolat fogalmazódott meg bennem. A folyton táplált éberséggel felvillanyozva éreztem tevékenységemet, hogy gondolataimat le kell írnom. A vállalt feladatomat legjobb meggyőződésem szerint úgy teljesítettem, hogy a falunak, földijeimnek, a kedves olvasó közönségnek, a történelmi múlt fényében a szebb jövő iránti bizalmát felébresszem, kitartó munkám eredményeként bemutassam.
    Az Érmellék és a Bihar mily sok történelmi múltat rejteget az idő árjának folyamán, tájának gyönyörűségében, a magyar érzést és élni akarást sugározza felém.
     Pocsaj egy átlagos kis falunak tűnik az ide érkező ember számára, az itt élőnek a mindennapjait jelenti. A falu Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délre az Ér és a Berettyó folyók mellett, azok összefolyásánál fekszik. A faluhoz számtalan emlék köt, ma is gyakran vagyok látogatója, a sors megélhetésem miatt távolabb sodort tőle. A faluról olvasott írások mind üzenetek számomra, azokat mindig nagy érdeklődéssel olvasom, és gondolataimban tovább bővítem.
   A falu helytörténetének és tájának megismerése nemzeti múltunkat rejtő láncszemek a megismerés folyamatában, a feldolgozások bemutatásán dolgozni kell, példát mutatva a jövő nemzedék számára, biztatva ismeretlen részek további kidolgozására.
     Egy nép műveltsége annál magasabb szintű, minél jobban megismeri múltját, és ápolja hagyományait. A magyar nép történelmében, időszámításunk szerint az ezer előtti évek múltunk titkai közé tartoznak. Ősi származásunk, nyelvünk eredete, ősi írásunk, ősi vallásunk, ősi temetkezésünk, ősi jelképeink és hagyományaink, stb. történelmünknek mai tudományos újraértékelése még várat magára.
    Az emberi tudás folyamatosan hatalmassá tágult, és tudás nélkül társadalmunk, népünk kiszolgáltatottá válik. Szerény egyéni kutatók, önzetlen emberek mind nagyobb fényt gyújtanak agyunkban, munkájukkal és töretlen akarásukkal, történelmünk bemutatásán dolgoznak, harcuk, küzdelmük az igazukért folyik.
     Több kutató is hasonló eredményre jutott a magyar nép múltját kifejtő kérdések megválaszolásával. Munkáiknak értelmezése szerint a Kárpát-medencében élő nép a magyar, régészeti tárgyi emlékek, az írástörténet és a nyelvészeti értelmezések alapján több mint hatezer éve itt él. Eredet vonala mentén nevével, hun-magyar nép.